Корнелия Нинова притисна генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за президентската

...
Корнелия Нинова притисна генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за президентската
Коментари Харесай

Нинова притисна Кошлуков за президентската щерка

Корнелия Нинова притисна генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков за президентската щерка на заседанието на парламентарната комисия по просвета. Тя непосредствено попита дали " президентската щерка " взе участие в продукция, финансирана от публичната телевизия.

Емил Кошлуков беше поканен на днешното съвещание поради вълната от рецензии, заляла кино лентата " Ботев " на Максим Генчев. На 2 януари по Българска национална телевизия беше телевизионната премиера на кино лентата на Генчев. Продукцията е основана с партньорството на публичната телевизия, макар че стартира като " crowdfunding " акция с поддръжката на община Калофер, съобщи offnews.bg.

Нинова помоли Кошлуков да изясни какво е присъединяване на Българска национална телевизия във кино лентата " Ботев ", както и в нов филм на Генчев, в който се твърди, че ще взе участие дъщерята на президента Румен Радев Дарина.

Кошлуков отговори сбито, че филмите в Българска национална телевизия се финансират по силата на чл. 6 на Закона за филмовата промишленост, който гласи, че би трябвало да се предизвикват българските създатели, и на член 19, който споделя, че би трябвало да се предизвикват непознатите кино продуценти.

Той каза, че за двете кино сесии, в които е бил шеф на публичната телевизия, са дадени над 12,5 млн. лв. за българското кино, което не се е случвало в предходните пет години.

Нинова още веднъж настоя шефът на Българска национална телевизия да отговори " взе участие ли президентска щерка " в продукция, финансирана от публичната телевизия. След малко преиначаване Кошлуков отговори иронично:

" Да, президентска щерка взе участие във филм, финансиран от Българска национална телевизия. Мога да ви кажа за какво: защото брачната половинка му умря и той умря, и единствено тя остана... Само Станка Желева е - дъщерята на Желю Желев. "

" Иронията в тази ситуация е неуместна. Знаете за кое присъединяване и за коя щерка на президента приказвам. Пишат всички медии, господин Кошлуков, попитали сме Ви поради публичната реакция ", сподели Нинова. 

Тя разгласи, че още на следващия ден от Българска социалистическа партия ще внесат план на решение в Народното събрание, с което Сметната палата да направи одит за законосъобразността към изразходването на средствата в Българска национална телевизия, идващи от джоба на данъкоплатците.  " Също по този начин ще сезираме Съвет за електронни медии - за правомерност, за президентски дъщери - всичко! От - до ", сподели още Корнелия Нинова. 

Все отново в последна сметка Кошлуков разгласи изказванията за присъединяване на Дарина Радева във филм, финансиран от Българска национална телевизия, за " неистини и злословия в медиите ". Нинова му опонира, че самият Максим Генчев е оповестил присъединяване на Радева в собствен план. 

Кошлуков заяви, че БНТ е отпуснала 100 000 лв. за продукцията на " Ботев ", което съставлява към 30% от бюджета на кино лентата. " В последна смекта той не се хареса на доста хора, и на мен също ", сподели генералният шеф на Българска национална телевизия. Емил Кошлуков изясни, че е видял единствено елементи от лентата по време на фотосите на кино лентата и че не е имало по какъв начин да реши по какъв начин ще наподобява финалният артикул, което е обикновено за снимачния развой.

" Аз ще би трябвало да бъда глобен от Сметната палата, в случай че не го излъча, тъй като това би било занемареност ", отговори Кошлуков на настояването на Българска социалистическа партия за одит на Българска национална телевизия от Сметната палата.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков означи, че Съвет за електронни медии няма право да се меси в програмната политика. По думите му, в случай че има спор на ползи, би трябвало да се ревизира, а в случай че има нарушавания - да се вземат ограничения.

" Но всичко това би трябвало да стане по по-институционален метод. Не сме " за " да нападнем дъщерята на президента. Не бива да се атакува едно момиче, което е 2-3 курс в НАТФИЗ. Априори да превърнем дъщерята на президента в човек, който няма право да мръдне на никое място - просто не трябва. Повечето имаме деца и аз се слагам в това състояние ", сподели Биков.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов поддържа тезата на Биков:  " Децата на политиците не трябва да бъдат закачани. Дори мафията не протяга ръка на дамите и децата ", сподели той.

Преди да бъде изслушан Кошлуков и служебният министър на културата Велислав Минеков отговаряше на въпроси от народните представители. Председателят на комисията Иван Ченчев го попита на каква база е бил финансиран кино лентата за " национална реликва " като Ботев. 

" Този филм няма нищо общо с това, което е в разпоредбите в Закона за филмовата промишленост. Той е с частно и трудно спонсорство, доколкото знам. Миналата година бях помолен да оказа помощ с позволение на кораба " Радецки ". Идеята ми звучеше добре. За страдание и до ден сегашен не съм го гледал ", съобщи Минеков.

Той сподели, че не може да има отношение към нещо, което не е видял и добави, че в последна сметка не е критик, а министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР